Hevoset

Kasvatus

Kasvatuksen kulmakivet ovat minulle henkilökohtaisesti tärkeät, joskin myös laadullisesti kelvolliset, siitostammat. Kasvatusta ei ole aloitettu laskelmoidusti, vaan hevosyksilöissä on ollut jotain sykähdyttävää ja tätä kipinää olen halunnut varjella ja jakaa eteenpäin. Jokaiseen varsaan täytyy suhtautua kuin se olisi tehty vain itselle, vaikka se myöhemmin löytäisikin sopivamman ihmisen rinnalleen. Tässä muutama sana sekä tammoista itsestään, että myös meidän rotuvalikoimasta.

Klikkaa kuvat isommiksi.


FWB

Kulmakivi ja diivojen diiva Bearwood Ashley.

Assi on FWB-tamma ja kaiken alku ja juuri. Assi on syntynyt 2002 ja olen hänet tavannut ensimmäisen kerran Assin ollessa kaksivuotias. Assin emän tapasin jo kuitenkin vuotta aiemmin, kun alun perin ostin Assin pikkuveljen Kingiksen. On ilo huomata, että sama presenssi, joka Leonoralla on, on myös tytärellä ja tyttären tyttärillä. Jo nuorena itseriittoisena neitinä Assi jäikin pysyvästi ja palavasti mielen sopukoihin polttamaan. Kului kuitenkin kaksi kokonaista vuotta ennen kuin sopiva tilaisuus tuli hankkia tamma oman lauman jatkoksi. Assi oli siis must have -hevonen, ja niine hyvineen se on jokaisessa listauksessa ehdoton ”pitohevonen” ja se, joka pitää myös meidät suomalaisen puoliverihevosen kasvattajana.

Assin sukuun ja näyttelymenestykseen voit tutustua tästä: sukuposti

Assi on toiminut meillä siitostammana. Isäoriiden valinnassa menen sen mukaan mikä minusta tuntuu tammalle sopivimmalta ja myöhemmin olen myös ymmärtänyt, että myös isässä täytyy olla kipinä, joka sytyttää minua. Varsoja tai nuoria hevosia tarjolla uusiin käsiinkin silloin tällöin.

Bearwood San Fransisco i. Sancisco
Braith Yesman i. Donaukaiser om. Hanna Takanen
Braith Rigantona i. Roi du Ballet

Braith Dorothea i. Duendecillo P om. Leikkarin perhe
Braith Hot Darling i. BH Hotline
Tiineenä orista Pin Rock’s Black Velvet.

KNABSTRUP

Helppoutta ja laatua Naapila Pilgrim

Joskus hassunhauska harjoittelunimi jää hevosen ristiksi loppuiäksi eli meidän Rimpula. Rimpula on meillä 2007 syntynyt knabstruptamma. Rimpulan emä Sandlundens Xif tuli tiineenä Tanskasta ja varsoi seuraavana kevään homotsygootin tammavarsan, eli varsinaisen jackpotin. Siirin ura siitostammana jäikin sitten meidän osalta tähän, sillä se ei sen koommin ole tiineeksi enää alkanut. Hyvin harmillista, sillä se oli luonteensa ja ratsastettavuutensa puolesta sellainen tamma, että linjaa olisi voinut senkin kohdalta jatkaa. Siiri täräytti jalat alta ostoreissulla Tanskassa kerrasta. Mutta onneksi on Rimpula. Rimpula on ollut erittäin helppo. Ratsastus on ollut sille itsestäänselvää, tiineeksituleminenkin onnistuu ongelmitta ja näyttelymenestyskin on osunut kohdilleen niin tamman itsensä kuin sen jälkeläisten kanssa. Rimpula on kantakirjattu kokonaispisteillä 8 ja I-palkinnolla, se oli myös kåringinsa BIS.

Rimpulasta haaveilin myös itselleni ratsua, mutta koska se on paitsi minulle myös ehkä koko Suomenkin pienessä knabstrupkannassa arvokas, on se päätynyt siitostamman virkaan.


Rimpulan varsat:
Braith Philippos i. Phaustino om. Tero Ruismäki
Braith Valiant i. Pionier’s Sjoerd
”Mimosa” Kuollut 2013

Tiineenä orista Pin Rock’s Black Velvet.

Tabita

Vanha kunnon klassinen siitostamma. Tabita on iäkkäämpi kantakirjattu KNN-tamma, jolla on jo jälkeläisnäyttöä. Tabita on hankittu myös ajatellen Suomen knn-kantaa morsiameksi omalle orille Braith Valiant.


WPB ja RATSUPONIT

Pienten punaisten villiponien ja lastenviihdyttimien osasto. Ihanaiset ferrarit. Eipä liene ponimaailmassa kauniimpaa kuin welsh. Eikä jalompaa kuin part bred. Lapset ovat kasvaneet yhdessä hevosten kanssa. Lapselle tekee hyvää olla, elää ja hengittää hevosia ja ei poni saa ottaa aikuisenkaan silmään kipeää, lisäksi arvostan tiettyä herkkyyttä ponissa. Kilpailulaatua unohtamatta. Niinpä meillä kasvaa myös pieniä sieviä ponilapsia. Ponilapsista kasvaa toivon mukaan joku päivä myös omalle lapselle sopivia ratsuystäviä. Nyt jo näyttää lupaavalta, kun yksi punainen on Ilona-tytön paras ystävä ja ratsastuksenopettaja ja toinen kuljettaa pikkupoikia vuoron perään selässään laitumella.

Siitostammat:

WPB Pin Rock’s Anky

Mahtava tamma! Juuri sellainen aihio, josta sopivaan oriin yhdistämällä saadaan namuja ponilapsia. Tällä hetkellä Anky on jättänyt kaksi eläväistä ja kauniiksi arvosteltua tammavarsaa Braith Poeme ja Braith Parisienne, molempien isä on Pionier’s Sjoerd.

RP Naturel Ellen

Elli tuli meille siitostammaksi, mutta on tähän mennessä suopunut antamaan vain yhden varsan Braith Wicked Heart. Toivotaan lisää, sillä Elli itse on hyvä tamma, kantakirjattu 39 pisteellä ja II-palkinnolla. Ellissä on paljon luonnetta, jos sen muotoilee kauniisti. Jos se on samalla puolella se antaa 110 %, jos se on jossain asiassa vastaan panos on yhtä suuri. Ikä on onneksi korjannut suurimmat rypyt ja Elli tuntuu nauttivan olostaan lauman johtajana.


WPB Princess Nebonnie

Bambi. Bambin tehtävä on opettaa tytär oikeaksi ratsastajaksi. Bambi itse tietää enemmän. Se kävi harjoittelemassa lasten opettamista Etelä-Vantaan Ratsastuskoulussa ja siitä tuli siellä oikea maisteri, eli Ilona on hyvissä kavioissa opissa. Bambin isä on entinen orimme Pionier’s Sjoerd.

WPB Braith Poeme

Runo oli kovasti odotettu varsa, sillä sen isoveli syntyi vuotta aiemmin kuolleena ja menetyksen paino tuntui niin suurelta. Runossa on onneksi ponia täyttämään kahdet saappaat. Se on lupaava ratsuponi ja kauniiksi palkittu Hippoksen kehissä. Paras tulos on 41 p ja I-palkinto 3-vuotiaana. Runo keskittyy toistaiseksi ratsun tehtäviin. Katsotaan mihin saakka tuli kavioissa kantaa.


WPB Braith Parisienne

Pienempi painos Runosta. Jotain niin samaa ja silti oma yksilönsä. Nupun kanssa kaikki ei ole aina ollut helppoa, mutta kuten kunnon lasten ponin kuuluukin, tiedän että se lopulta tulee vastaan. Pitkä matka on tultu hyvin lyhyessä ajassa. Nuppu on astutettu kaudella 2014, toivottavasti sen kohdalla saadaan uusi polvi linjaan.

Connemara

Connemara on ihan eri tavalla voimakas ja kyvykäs kuin minun muut ponini. Se on hieman villi kortti minun laumassani, mutta niin kiehtova! Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan Irlannin ponien maailmasta.

Vanity Fairy Fionnuala

Fina. Sen vahvuus on ehdottomasti sen vahvuus, ja luonne. Finalle käy kaikki. Tai ainakin melkein kaikki. Se on järkevä ja harkitseva, toki hieman jääräpäinenkin. Se on hyvä ratsu, vahva. Ja ehdottoman hyvä äiti varsalleen ”Braith Fancy Feathers” i. Symphatil O’malley. Fina itse on kantakirjattu puolta pistettä vaille kakkosella, eli selkeällä suomella kolmannella palkinnolla. Se on läseineen ja ruunikon värinsä kanssa hieman outolintu, mutta mitäpä tuosta. Kortti on käännetty ja tulos miellyttävä. Fina jatkaa nyt uraansa ratsuna.Braith Fancy Feathers


Miss Kerhiann

Ei kai kahta ilman kolmatta. Tai neljättä. Kiira on nyt sitten se virallinen connemarasiitostamma, tai sellainen siitä toiveiden mukaan tulee, jahka saamme kaikki tarvittavat kirjaukset ja astutukset suoritettua. Kiiralle kävi pieni onnettomuus talvella 2014 ja se on nyt meillä toistaiseksi lainassa siitoskäytössä. Kiiran isä on Innellan Kestrel, melkoisen lumoavaa. Astutettu kaudella 2014 orilla Goldigger Laddie.

OREJA

Pionier’s Sjoerd

Joe asui ja astui meillä muutaman kauden elämänsä ehtoopuolella. Se oli erittäin itsetietoinen ja –riittoinen vanha ori, jonka kanssa ei aina seilattu tyynillä vesillä. Se kuitenkin oli erinomainen ratsuponi ja mieletön esteponi! Joe ansaitseekin vielä muutaman lämpöisen sanan muistolleen. Sen kauneus elää sen varsoissa ja luonteen valo näkyy jälkeläisten varmuudessa uusissa tilanteissa ja paikoissa. Me ymmärsimme toisiamme, ja kunnioitimme. Toivottavasti Joen tuli palaa vielä seuraavissakin polvissa.

Braith Valiant

Ensimmäinen ja ainoa orijälkeläinen Joesta. Rimpula kaipasi mielestäni hieman jaloutta ja etenkin hieman pidempää kaulaa ja kenties kauniimpaa päätä. Mietin puoli kesää orivalintaa, ja yhtäkkiä oivalsin! Kaunis pää ja kaula… nehän löytyvät omalta oriltani! Jaloutta! Sitähän on sukutaulu täynnä! Niinpä tuumasta toimeen ja niin syntyi Reino. Reino sai sen mitä isältä haettiin ja yhdistelmän onnistuminen palkittiin kokonaispisteillä 8, luokkavoitto ja BIS-titteleillä ja vuoden mittaisella astutusluvalla Lepaalla järjestetyssä KNN-näyttelyssä! Harjoitusaika näyttelyyn jäi aivan mahdottoman lyhyeksi ja voisi jopa sanoa, että tällainen ei ollenkaan suositeltava toiminta onnistuu vain knabstrupin kanssa. Tarvitaan ehdottomasti nöyrä, palvelualtis ja älykäs mieli, jotta saadaan sellaisessa ajassa, kuin me valmistelimme orin kantakirjaustilaisuuteen. Tämä ei ole mikään ylpeilyn aihe ja tästä kuuluu ainoastaan kunnia hyvälle hevoselle.

Reinolla on astuttavanaan neljän tamman lauma kesällä 2014. Se on elänyt onnellista laidunelämää tammojensa kanssa. Se on ollut erittäin järkevä ja rauhallinen läpi kesän. Nyt vain toivomme hartaasti hyviä varsoja seuraavalle kesälle.Spotlight Aristo

Aristo asuu Tanskassa. Ja siitä tulee isona vähintään erinomaisen hyvä esteponi. Koko sen suku huutaa esteponia ja sen emä suorittaa lupaavasti kasvattajansa tyttären ratsuna Tanskassa. Isä puolestaan on jättänyt tunnustettua estekykyä usemman vuoden ajan. Aristo on ratsuponisukua, mutta emälinjasta löytyy tuttuja. Sen emä on nimittäin meidän entisen sydänkäpysen Mynten sisko. Toivottavasti kultainen luonne on seurannut muidenkin emälinjan tuotosten mukana. Ainakin lupausta olisi. Tällä hetkellä pyrimme esittämään Ariston Tanskassa ratsuponipäivillä. Sormet ristissä, että pojassa olisi riittävästi kipinää, tulta ja paukkuja.Pörri


Mihin kohtaan laitetaan?


webdesign © Valokuvaus Tuulia N 2014 www.tuulian.net |     © Hopeland - kopiointi kielletty!