Highland

Tilalla tuotetaan valiolaista maitoa, kasvatetaan maitoisten jälkikasvua, joko uusiksi maidontuottajiksi tai Atrialle, sekä pidellään pientä ja sitkeää emolaumaa Highlandeja. Emojen jälkikasvu on tähän saakka myyty toisille tiloille kasvamaan, jättäen kotiin vain uudistustarpeen verran nuoria hiehoja. Nyt ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että hc-sonnipojat ovat varttuneet kotona teurasikään ja meilläkin päästään suoramyynnin piiriin. Jatkossa myyntiin irtoaa kuitenkin vielä hiehoja ja mahdollisesti aina joku vanhempi lehmäkin, tai jo kerran poikinut hieho. Nautakarjan pito on siis rikasta, on sopimustuotantoa, joka toki hektisessä perhe-elossa on välillä oikein mukava vaihtoehto, ja on vapaata suoraa toimintaa.

Tässä yhteydessä ajattelin kirjoittaa teille pari riviä highlandeista, ne kun ovat alkujaan emännän leipätyö ja sitä on päädytty yhdessä karvaisten lehmien kanssa muutaman mutkan kautta maitotilalle jatkeeksi. Highland oli meidän valinta helppoutensa vuoksi. Ei korkeita rakennuskustannuksia, eläimet vapaasti ulkona ja rauhallisia. Ja toki helppoja silmälle, eli kauniita katsoa komeine sarvineen ja paksuine turkkeineen. Highland on myös pienikokoinen nautarotu, ja tulee toimeen vähemmällä kuin moni suurempi emorotu. Highland sopii erittäin hyvin luomutuotantoon ja eettiselle karjankasvattajalle. Se on alkujaan karujen maiden rotu ja erinomainen laiduntaja. Meidän luomutuotanto toki päättyi yhdistämällä tilojen toiminta, tätä nautamäärää ei vaan voida laiduntaa pehmoisilla jokivarsilla, tila kun on sijoittunut jokivarteen. Meille on siis jäänyt jäljelle tuottaa highlandia ilman luomustatuksia, kuitenkin eettisesti ja ekologisesti. Kasvattaen karvaiset pääsääntöisesti korsirehulla ruokkien. Korsirehun lisänä hc syö paikallista rypsiä ja oman tilan viljoja kiihkeimmän kasvunsa aikaan eli vieroituksesta ensimmäisen ikävuoden laidunkesään. Kesät ne viettävät laitumella, jätkät omana ryhmänään kaukana emolaumasta ja emot omana ryhmänään sonnin kanssa. Hiehot kasvavat ensin kahden vuoden ikään ja sitten ne siirretään takaisin emolaumaan sonnin luokse. Vaikka hc on vaatimaton rotu, tulee kuitenkin aina muistaa, että ei se, kuten ei mikään muukaan rotu, tule toimeen pyhällä hengellä, se tarvitsee valkuaista kasvuun ja energiaa maidontuotantoon. Kun eläimestä huolehtii hyvin ja antaa sen toteuttaa luontaisia käytösmallejaan läpi sen elämän, voi myös hyvillä mielin nauttia niistä antimista mitä se meille tarjoaa. On sitten kyse maidosta, lihasta tai vaikka sen taljasta.

Kaikki jalostuseläimemme ovat kantakirjattuja ja rotupuhtaita. Kuulumme emolehmätarkkailuun, joten vasikat pyritään juoksuttamaan puntarille heti niiden synnyttyä, sekä vieroituksen ja ensimmäisen laidunkauden alun yhteydessä. Näin saadaan dataa emosta. On kuitenkin hyvä muistaa, että hyvä emo on muutakin kuin kiloja vasikalla. Hyvä emo tuottaa vasikan vuosittain, poikii ongelmitta, huolehtii siitä itsenäisesti, hoitajaansa säästäen. Hyvä emo pitää myös itse kuntonsa ja on rauhallinen. Vieroituksen yhteydessä toki tarjoillaan aina julmia silmäyksiä, ja on oikeastaan highlandin rotuominaisuus olla erityisen tiukkana vasikan vasta synnyttyä. Osa on jopa suoranaisen vihaisia ensimmäisinä päivinä. Hyvä emo kuitenkin leppyy tämän jälkeen. Mikä onkaan ihanampi näky kuin lauma kauniita emoja uskomattoman suloisten nallemaisten vasikoiden kanssa laitumella.

Meille voit tulla tutustumaan highlandeihin ja tilata myös pihvin jos toisenkin, kunhan ensin otat yhteyttä viestitse tai puhelimitse. Muista jättää viesti, mikäli puheluusi ei heti vastata, ystävillämme on näet aavistuksen työllistävä vaikutus. Päivittäisestä ahkeroinnista huolimatta olet silti tervetullut!

Few words about our cattle in English. We have both dairy and beef cattle. Beef cattle is farmer’s wifes business and has been even before wife had a farmer. ;) Beef cattle is all highland and all the beef is sold from the farm from now on. HC is our choice because of easiness and low maintenance costs as it is probably the most beautiful of all beef breeds. HC are kept outside in the paddocks and summer time in fields. They calve every spring and we wean the calves at early winter time. Calves grow few years at the farm before it is time to turn them into beef products. Heifers we keep to grow to be new mothers in our herd or we sell the heifers as young calves or little bit later, sometimes we have few cows for sale also. HC is the one that needs to be kept as cattle is supposed to be kept. Outside, grazing and lying in the soft fields or winter time in straw beds. They are happy cattle, and you are welcome to come and visit our cattle as long as you take contact to keeper first.
webdesign © Valokuvaus Tuulia N 2014 www.tuulian.net |     © Hopeland - kopiointi kielletty!